Daca eu o iubesc si ea ma iubeste, atunci cum de iubirea nu este de ajuns?

Episodul 2: Daca ne iubim ar trebui sa simtim si sa gandim la fel

Buna,

Dupa cum iti amintesti am inceput o serie de articole legate de subiectul „este oare iubirea de ajuns?”. Am vorbit in primul episod despre zidul pe care parteneri incep sa il construiasca intre ei si care este sustinut de credinta fiecaruia ca el are dreptate.

Astazi plecam de la intrebarea: daca ne iubim ar trebui sa simtim si sa gandim la fel?
Nu este tocmai asa.

In primul rand diferentele dintre parteneri exista de la inceputul relatiei dar nu le luam in seama sau acestea nu ne deranjeaza. Pe masura ce relatia se dezvolta si incep sa apara tensiuni, de multe ori aceste diferente sunt puse pe seama lipsei de iubire cand de fapt diferentele erau acolo de la inceput si mai mult, aceste diferente sunt firesti pentru ca suntem persoane diferite.

Pe de alta parte si noi ne schimbam in timp (cel putin unii dintre noi) ne schimbam viziunea, modul de a gandi si de a face lucrurile. De multe ori este posibil ca aceste schimbari sa il deranjeze pe partener sau sa il sperie si atunci le pune pe seama lipsei de iubire si nu pe nevoia fireasca de dezvoltare a partenerului.

Gandeste-te un pic cum si tu probabil la inceputul relatiei tale aveai sentimentul ca esti pe aceeasi lungime de unda cu partenerul tau, ca va plac aceleasi lucruri, ca ganditi la fel. Asta se intampla si pentru ca la inceputul unei relatii suntem incantati sa facem pe plac partenerului si nu luam in seama diferentele dintre noi.
Daca atitudinea noastra fata de diferente este una de respingere, daca ne este teama, daca nu stim cum sa le facem fata atunci dezvoltam mecanisme de aparare care sa ne creeze o zona de confort si respingem ceea ce este diferit, chiar si partenerul.

Mai mult decat atat uneori ni se spune ca ceea ce este diferit (de modul nostru de a gandi si a face lucrurile) este si rau. Lucrurile nu stau deloc asa.
Diferentele sunt resurse importante care stimuleaza creativitatea, care pot oferi solutii variate, care deblocheaza situatii…

Si ca sa nu ramanem doar cu cititul dar sa si folosim informatiile, te invit sa reflectezi la urmatoarele aspecte:

• Care sunt diferentele care te supara/sperie la partener (sau la cei din jur)
• Ce impact au asupra ta aceste diferente (la ce te gandesti, cum te simti, cum te fac sa te porti in relatia cu celalalt)
• Cand ai fost in situatia in care tu ai fost cel diferit? Cum a fost pentru tine? La ce te gandeai si cum te simteai? Cum te facea asta sa te raportezi la cei din jur?
• Faptul ca gandeai diferit de persoana iubita te facea sa o iubesti mai putin?

Nu lasa diferentele sa vorbeasca un numele tau! Accepta ca sunteti persoane diferite si ca desi uneori ganditi si simtiti la fel in legatura cu anumite situatii sunt altele in care acest lucru nu se intampla. Asta inseamna doar ca aveti perspective diferite nu ca nu va iubiti.

Reflecteaza asupra raspunsurilor la intrebarile de mai sus si daca ajungi la concluzia ca diferentele te sperie sau le consideri ceva rau sau inadecvat te invit sa experimentezi situatia in care sa le vezi asa cum sunt: doar diferente, opinii, perspective, alternative.

Exerseaza asta si urmareste ce impact are asupra relatiei tale.
Suna-ma acum daca iti doresti sa folosesti creativ diferentele din relatia ta!

Georgeta (care exerseaza folosirea in mod creativ a diferentelor)
Georgeta Iorga (078 777 2757)
Psihoterapeut/coach- Clinica Oana Nicolau (021 411 5356; 0733 303 333)
© Daniel Cole | Dreamstime.com