Daca eu o iubesc si ea ma iubeste atunci cum de iubirea nu este de ajuns? Episodul 1: Eu am dreptate

Episodul 1: EU AM DREPTATE

Intrebarea din titlu este intrebarea pe care mi-a adresat-o un client intr-o zi: stiu ca ea ma iubeste si eu o iubesc si atunci cum de am ajuns aici, nu este iubirea de ajuns?

Ca sa clarific acest aspect si sa vin in sprijinul cuplurilor care isi pun (sau nu) aceasta intrebare, am realizat o serie de articole care sa largeasca perspectiva asupra temei respective. In fiecare articol vei gasi si o modalitate prin care poti sa sustii intelegerea si iubirea in relatia ta.

Probabil ca ai luat parte cel putin o data in viata ta la o discutie intre doua persoane care fiecare sustine ca are dreptate. Se intampla tot timpul.

Uite un exemplu:

Eu: povestiti-mi despre o situatie tensionata in care nu ati reusit sa faceti fata tensiunii si v-ati certat.
El: pai uitati chiar ieri lucram si ea se baga in sufletul meu, incearca sa ma controleze tot timpul.
Ea: n-are dreptate, stiti noi lucram dimineata de acasa si stam unul langa fiecare cu scaunul si laptopul lui, la acelasi birou. Asa e organizat spatiul.
El: nu-i adevarat, ca te uitai in laptopul meu. Eu eram stresat ca aveam o problema si tu ma enervai ca veneai peste mine, nu puteam sa ma concentrez.
Ea: pai da ca erai incruntat si chiar spuneai ca ceva nu e in regula cu…si voiam sa vad cum sa te ajut. Si cum sa te ajut daca nu ma uit sa vad ce ai facut. Pentru ca stiti atunci cand are probleme imi cere parerea si acum ma gandeam sa vad ce pot sa fac. Si m-am enervat pentru ca eu vreau sa il ajut si el este nerecunoscator si tipa la mine.

Daca ne uitam din afara la situatia respectiva pare ca ambii parteneri au dreptate. Si asta este posibil pentru ca fiecare vede lucrurile in mod diferit, are o alta perspectiva asupra situatiei in functie de diferiti factori: felul in care gandesc, experienta anterioara, dispozitia din acel moment, felul particular in care fiecare comunica ceea ce gandeste si simte…

Eu: i-ai spus sotiei tale ca erai tensionat si atunci cand ea se uita in laptopul tau tu te gandesti ca ea vrea sa te controleze si asta te supara pentru ca simti ca nu ai spatiu si nu te poti concentra?
El: nu.
Eu: cum este pentru tine sa il auzi pe sotul tau spunand asta?
Ea: nici prin cap nu mi-a trecut ca el s-a gandit la asta si ca simte ca vreau sa il controlez. Daca mi-ar fi spus ca nu are nevoie sa il ajut pentru mine era ok.
Eu: tu i-ai spus sotului tau ca il vezi incruntat si ca ai vrea sa il ajuti dar cand el iti spune sa il lasi in pace tu te gandesti ca este nerecunoscator si asta te face sa te simti trista?
Ea: nu ca m-am enervat si am inceput sa ne certam.
Eu: tu stiai ca sotia ta voia sa te ajute si ca atunci cand tu i-ai spus sa nu isi mai bage nasul in treburile tale, ea s-a gandit ca esti nerecunoscator si s-a intristat?
El: nu am stiut.
Eu: acum ca ai aflat asta cum te simti?
El: pai imi pare rau ca ne-am certat. Daca ne-am fi spus lucrurile astea am fi clarificat situatia.

Chiar daca uneori dialogul este mai complex in principiu procesul este acelasi si foarte simplu:
– Fiecare vede situatia intr-un fel particular sii nu “ii trece prin cap” ca celalalt se gandeste la cu totul altceva.
– Fiecare partener crede ca are dreptate si pozitia „eu am dreptate” lasa loc unei singure alternative „celalalt greseste”. Aici se produce blocajul.
– Nici unul dintre parteneri nu este dispus sau nu stie cum sa clarifice situatia astfel incat sa vada si perspectiva celuilalt. Fiecare aduce argumente care sa-i sustina pozitia in opozitie cu perspectiva partenerului. Asta intareste blocajul.
– Rezultat: avem doi parteneri care se cearta si se simt neintelesi, nefericiti si frustrati, desi ei se iubesc.

Crezi ca doi parteneri se mai conecteaza atat de usor la iubirea lor daca nu pot trece de zidul eu am dreptate?

Ce putem face in astfel de situatii?

1. Plecam de la premisa ca suntem diferiti si privim lucrurile diferit si este ok sa fie asa.
2. Facem cunoscut partenerului ce gandim si ce simtim in situatia respectiva.
3. Clarificam care sunt nevoile noastre in situatia respectiva.

Daca treci prin astfel de situatii si vrei sa schimbi ceva, te invit nu doar sa citesti ci sa si aplici cei 3 pasi care te vor ajuta sa detensionezi relatia si sa te simti bine alaturi de partenerul tau.

Suna-ma acum daca doresti o situatie in care esti blocat!

Georgeta (care si ea credea la un moment dat ca are dreptate)

Georgeta Iorga
Psihoterapeut/trainer (078 777 2757)

Clinica Oana Nicolau (021 411 5356)
Foto: © Leo Lintang | Dreamstime.com