De ce psihoterapie

Nu am fost niciodata la psihoterapeut  (psihoterapeutul este psihologul care a facut o formare speciala in psihoterapie) pana cand am inceput sa fac o formare in psihoterapie. Formarea includea si  o componenta de dezvoltare personala condusa de un psihoterapeut, care presupunea lucrul in grup dar si individual cu tine insuti.

A fost un moment in care am facut alegerea sa schimb ceva in viata mea, asa incat sa nu ma mai plang pentru ce mi se intampla sau sa-i invinovatesc pe altii pentru asta, am constatat ca nu schimba lucrurile pentru mine. Era nevoie sa fac ceva, altceva decat ce facusem pana atunci, dar nu stiam prea bine ce anume. Cred ca nu stiam prea bine nici ce voiam, mai degraba ma concentram pe ce nu doream, dar asta nu imi arata calea de urmat.

Imi amintesc ca ma simteam vinovata si imi era rusine pentru situatia in care ma aflam, nu puteam vorbi cu nimeni, parca cei din jur nu erau interesati de problemele mele, le aveau pe ale lor si oricum nu ma simteam in siguranta sau confortabil sa impartasesc cu cineva ceva atat de intim despre mine. Ma consideram slaba si lipsita de valoare. Uneori eram extrem de furioasa pe mine dar si pe ceilalti. Simteam ca viata trece pe langa mine si eu nu traiesc.

Am realizat ca este foarte greu sa traiesti toate lucrurile acestea in contextul unei situati dificile care poate fi:

  • stresul de la serviciu  sau  nasterea, cresterea si educarea copiilor;
  • pierderea unei persoane dragi sau a unui vis pe care l-ai avut dar la care ai renuntat,
  • tensiunea in cuplu sau in relatiile de familie;
  • renuntarea la un obiectiv anume din viata personala sau profesionala,
  • sau orice alta situatie care iti creaza un disconfort puternic.

Este clar ca te poti bloca pur si simplu, fara sa mai vezi o iesire din aceasta situatie. Pierzi speranta ca ceva mai bun este posibil pentru tine. Este coplesitor.

M-am gandit ca daca as fi mers la un psihoterapeut mai devreme, as fi putut sa ies din blocajul acesta mai repede si mai eficient.

Acum stiu ca numai o persoana puternica si curajoasa apeleaza la psihoterapie. Este nevoie de curaj sa te uiti la toate temerile si blocajele tale cand multi dintre noi doar le ascund si pretind ca totul este ok. Este nevoie sa fii puternic ca sa hotarasti ca vrei altceva si sa poti schimba ceva la tine si in viata ta.

Si cat de curajos si de puternic trebuie sa fii ca sa te poti uita la ceilalti si sa le poti spune: da, asta este ceea ce vreau sa fiu si sa fac, asta este ceea ce imi doresc, chiar daca tu nu intelegi si incerci sa imi spui ca nu se poate.

Psihoterapia ajuta la crearea unui spatiu de siguranta si incredere care te ajuta sa vezi lucrurile din alta perspectiva, delocand resurse si descoperind solutii noi si eficiente care sa sustina schimbarea pe care o doresti.

In acest spatiu exersezi cum sa gestionezi emotiile, tensiunile, conflictele, exersezi abilitati de comunicare care sa te ajute sa clarifici situatii si relatii si nu in ultimul rand exersezi mecanisme de schimbare eficiente. In acest spatiu inveti sa te conectezi din nou la tine, la idealurile tale si la cei din jurul tau.

Psihoterapia este un instrument pe care il folosesti pentru a face schimbarile dorite.